Väkivalta julkisilla paikoilla

Noin joka viides 15–16-vuotias oli kokenut väkivallan uhkaa ja noin joka kuudes väkivaltaa viimeisen vuoden aikana vuonna 2012 julkaistun tutkimuksen mukaan (Venla Salmi). Tytöt kokevat väkivaltaa yleisemmin kodeissaan, kun taas pojat kodin ulkopuolella: koulussa, kadulla, harrastuksissa.

Yleisillä paikoilla tapahtuva väkivalta on lööppien kestoaihe. Kun tekijä on tuntematon ja tapahtumapaikka julkinen, erilaisten hyökkäysten uhka voi koskea ketä tahansa. Kauheista otsikoista kuvineen ja taustoineen huolimatta katuväkivalta todellisuudessa väheni poliisin tilaston mukaan 10 %:lla vuodesta 2013 vuoteen 2014.
Toisaalta väkivalta on suurelta osin piilorikollisuutta, eivätkä kaikki teot siis näy poliisin tilastoissa. Ja taas toisaalta; tuntemattoman henkilön tekemä väkivalta on harvinaista sekä raiskauksissa että muussa väkivallassa. Onko uhrin helpompi kertoa kokemastaan väkivallasta, jos tekijä on entuudestaan tuntematon? Oma käsitykseni on, että mitä läheisempi väkivallan tekijä on uhrille, sitä korkeampi kynnys on kertoa asiasta kenellekään, varsinkaan viranomaisille.

Nuoriin kohdistuu enemmän väkivaltaa kuin aikuisiin, mutta se menee harvoin poliisille asti. Erityisen vaikeaa väkivallasta on kertoa, jos tapahtuneeseen liittyy jokin oma ”rike”. Esimerkiksi on ollut humalassa tai muutoin toiminut vastoin sääntöjä. Pienikin häirintä tai uhkaava käytös tuntemattoman taholta voi aiheuttaa ahdistuneisuutta ja pelkoa, jopa pysyvän arven turvallisuudentunteeseen. Jos esimerkiksi humalainen, arvaamattomalta vaikuttava ihminen tulee yhtäkkiä iholle, voi ihmiselle jäädä pelko humalaisia kohtaan.

Muista, että jokaisella on oikeus koskemattomuuteen ja turvalliseen oloon. Kotona, koulussa, kadulla, harrastuksissa, joka paikassa. Jos koet tai näet väkivaltaa, kerro siitä turvalliselle aikuiselle. Jotkin salaisuudet ovat liian suuria kantaa yksin tai kaverin kanssa. Mahdollisesta häpeästä, itsesyytöksistä ja jossittelusta huolimatta väkivalta on tekijänsä vastuulla, ei uhrin.

Tervetuloa RIKUchattiin kysymään neuvoja omassa tai läheisesi asiassa! Chat on auki tiistaisin kello 17–19 sekä ma-pe kello 9-15 aina työntekijän ollessa työpisteellään.

Terhi Laitala
projektisuunnittelija
Rikosuhripäivystyksen nuorten hanke

<< Ajankohtaista pääsivulle