Tuhoaako väkivallan pelko joulutunnelmasi?

Ilon, valon ja rauhan juhla, joulu, lähestyy. Odotukset voivat olla korkealla, hyvää ruokaa, perinteitä ja vapaata hektisestä ja kiireisestä arjesta.

Useimmiten joulut ovat levollisia perheen ja läheisten yhdessäolon aikoja. Kätköistä kaivetaan esiin piparkakkuohjeita ja kinkunpaistomittareita. Valitettavasti on myös toisenlaisia jouluja. Surullisen monessa perheessä pitkät pyhät kärjistyvät väkivaltaan. Tai sen pelkoon. Taustalla voi olla muisto edellisistä lomista tai pyhistä, ja usein uhkaavaan ilmapiiriin kuuluu myös alkoholi. Näissä perheissä joudutaan kertaamaan turvallisuusohjeita ja päivittämään puhelimen muistiin turvakodin ja poliisin yhteystietoja.

Väkivallan syy ei ole itse joulussa, eikä alkoholissa. Syy on yksin väkivallan tekijässä, ja vastuu teoistaan kuuluu hänelle itselleen. Tilanne on voinut kyteä pinnan alla, ja räjähtää kun on enemmän aikaa olla läheisten kesken.

Perheväkivalta ei aina ole päivittäistä tai edes viikoittaista. Se ei kuitenkaan lopu itsestään, vaan kiertää kehäänsä, jossa räjähdystä voi seurata pitkäkin seesteisempi kausi, jonka jälkeen läheiset huomaavat ilmapiirin taas pikkuhiljaa kiristyvän. Uhri(t) ja muut perheenjäsenet oppivat tarkkailemaan ilmapiiriä, jopa jo pienet lapset. Olemaan varpaillaan ja pelkäämään räjähdyshetkeä, jonka jo tietävät auttamatta olevan tulossa.

Mitä voi tehdä yrittääkseen taata turvallisuuden perheessä, jossa joudutaan pelkäämään väkivaltaa?

Älä jää yksin, vaan kerro asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle. Salaaminen ei auta ketään, eikä väkivalta lopu itsestään. Päinvastoin sillä on taipumus raaistua ajan myötä. Väkivallan tai sen pelon voi ottaa puheeksi kotona jo silloin, jos se pelottaa. Jos väkivaltaa käyttävä läheinen on toinen vanhemmista, kannattaa keskustella tilanteesta vakavasti toisen vanhemman kanssa, jos mahdollista, ja pohtia yhdessä esimerkiksi turvasuunnitelmaa, jos joulu vietetään yhdessä väkivaltaa käyttävän kanssa.

Jos väkivalta uhkaa kärjistyä, kannattaa lähteä turvalliseen paikkaan. Ellei kenenkään läheisen luo meneminen ole vaihtoehto, turvakodit ovat auki ympäri vuorokauden ja vuoden. Turvakotiin hakeutuminen voi tuntua korkealta kynnykseltä, mutta sellaiseen voi mennä, vaikka väkivalta ei olisi vielä alkanutkaan. Turvakotiin voi myös soittaa mihin vuorokauden aikaan tahansa saadakseen tukea ja neuvoja tilanteeseen.

Ennakointi

Tukea ja neuvoja jo etukäteen saat paitsi turvakodeista, myös meiltä Rikosuhripäivystyksestä.

Auttava puhelimemme päivystää arkisin ma-ti kello 13–21 ja ke-pe klo 17–21 numerossa 0203 16116. Auttava puhelin on normaalisti auki 18.12. asti, ja viikon 52 eli 21.12.–27.12. se on joulutauolla.

Tavoitat meidät myös chatissä osoitteessa www.riku.fi/nuoret tiistaisin klo 17–19 sekä arkipäivisin klo 9-15 työntekijän ollessa työpisteellään. Chat on suljettu 23.12.–27.12 ja 30.12.

Voit soittaa arkisin myös oman alueesi työntekijälle, yhteystiedot löytyvät täältä http://www.riku.fi/fi/yhteystiedot/.

Jos väkivalta tai sillä uhkailu alkaa

Akuutissa tilanteessa kannattaa soittaa 112 kautta apua paikalle. Jos huomaat, että avun soittaminen saattaa tulla ajankohtaiseksi, huolehdi jo etukäteen, että puhelimessasi on akkua ja se on lähettyvilläsi. Jos tekijällä on tapana viedä tai hajottaa puhelimesi, kannattaa pitää varapuhelinta ja esimerkiksi prepaid-liittymää siinä taatakseen avun soittamisen mahdollisuuden tarvittaessa. Jos olet alaikäinen tai paikalla on esimerkiksi alaikäisiä sisaruksiasi, voit soittaa kunnan sosiaalipäivystykseen, jos pelkäät turvallisuutenne puolesta.

Turvallisuusohjeita:

  • Mieti mistä voit päätellä toisen ryhtyvän väkivaltaiseksi: esimerkiksi hengityksen tiheneminen, sormien puristuminen nyrkkiin, ilmeet tai eleet. Poistu paikalta.
  • Keksi valmiiksi selitys, minkä turvin pääset ulos: esimerkiksi joku rutiini kuten roskien vienti, koiran ulkoilutus yms., jonka takia käyt normaalistikin ulkona säännöllisesti.
  • Suunnittele valmiiksi turvallisin ja nopein reitti ulos – mitä ovia ja/tai ikkunoita voit käyttää. Poistu tilasta heti kun alat kokea uhkaa, älä odota tilanteen kärjistymistä.
  • Jos se ei ole mahdollista, mieti etukäteen turvallinen tila, johon voi paeta. Vältä kylpyhuonetta, josta ei ole ulospääsyä tai keittiötä, jossa on helposti saatavilla vaaraa aiheuttavia esineitä.
  • Pidä valmiina myös helposti mukaan otettava laukku, mikä sisältää tarpeellisia tavaroita, vaihtovaatteita, rahaa ja auttavien tahojen yhteystiedot. Mieti pakosuunnitelmalle ja laukulle myös turvallinen säilytyspaikka.
  • Kenen puoleen kääntyä? Puhu asiasta jo etukäteen läheisillesi ja/tai naapureillesi. Näin sinulla on turvapaikka, jonne voit tilanteen vaatiessa paeta. Naapurit voivat mahdollisesti myös hälyttää apua kuullessaan epäilyttävää melua.
  • Ota selvää paikkakunnan palveluista väkivaltaa kokeneille. Yhteystietoja löytää esimerkiksi Mistä apua? -sivuilta ja paikkakunnan internetsivuilta. Tärkeät numerot kannattaa tallentaa puhelimeen esimerkiksi salanimellä. Jos olet alaikäinen, oman kuntasi sosiaalipäivystykseen voit soittaa jo ennen kuin tilanne mahdollisesti muuttuu akuutiksi.
  • Kirjaa ylös uhkaukset ja väkivallanteot. Sisällytä niihin kuvaukset, päivämäärät ja kellonajat. Säästä myös kaikki viestit ja mahdollisesti tallenna puhelut. Ne ovat tärkeää todistusaineistoa rikosilmoitusta varten.

Turvallista joulun aikaa ja uutta vuotta 2016!

Terhi Laitala, projektisuunnittelija

Rikosuhripäivystyksen nuorten hanke

 

 

 

<< Ajankohtaista pääsivulle