Nettiturvallisuus

Nettiturvataidot

Netissä tapahtuvaan kiusaamiseen syyllistyy yleensä toinen nuori.  Kiusaaja esiintyy usein nimettömänä tai väärällä nimellä. On hyvä muistaa, että nettiin laitetut kuvat ja videot voivat levitä tarkoitettua laajemmalle yleisölle. Nettikiusaaminen voi olla rikos ja siitä voi ilmoittaa esimerkiksi nettipoliisille.

shutterstock_27189451

Nettikiusaamista on esimerkiksi:

 • Pilkkaavien, uhkailevien tai järkyttävien viestien lähettäminen.
 • Nettipäiväkirjojen sisällön lainaamista tai levittämistä ilman henkilön lupaa.
 • Toisen henkilön valokuvien muokkaaminen tai levittäminen ilman lupaa.
 • Kiusaussivujen tai valmiiden sivustojen levittäminen, esimerkiksi ”äänestä rumin kuva”.
 • Toisen nimellä tai nimimerkillä esiintymistä.

Seksuaalinen hyväksikäyttö netissä

Nettihäirintää voi olla esimerkiksi seksuaaliset viestit, kuten seksuaaliseen tekoon tähtäävät pyynnöt ja ahdistelevat ehdotukset. Tuntemattoman henkilön kanssa nettikeskustelu ja yhteydenpito voivat tuntua aluksi tärkeältä. Näin tekemällä hyväksikäyttäjä rakentaa ja vahvistaa luottamusta edesauttaen mahdollista hyväksikäyttöä. Seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyvä aikuinen voi esiintyä myös nuorena.

Hyväksikäyttö voi olla ahdistelua tai seksuaalista häirintää, se voi olla esimerkiksi houkuttelemista riisuutumaan kameran edessä ja/tai auttamaan vastapuolta tyydyttämään itseään. Kamera mahdollistaa kuvien ottamisen, joilla hyväksikäyttäjä voi kiristää uhria olemaan vaiti tapahtuneesta. Seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutunut nuori kokee usein tehneensä jotain tyhmää, hävettävää, ehkä luvatontakin. Tapahtumasta tulee kuitenkin kertoa turvalliselle aikuiselle. Hyväksikäytössä on aina vain yksi syyllinen ja se on hyväksikäyttäjä. Seksuaalinen hyväksikäyttö on rikos ja siitä on tärkeää ilmoittaa poliisille tai nettivihjeen kautta.

Häirintää ei tarvitse sietää netissäkään!

 1. Sano EI!
 2. Poistu paikalta – sammuta tietokone.
 3. Kerro luotettavalle aikuiselle.

Netiketti

 • Älä koskaan anna kenellekään yhteystietojasi keskustelupalstoilla. Moni uskoo, ettei voi tulla keskustelukumppanin huijaamaksi, mutta se on mahdollista. Sitä ei tapahdu vain muille.
 • Mieti tarkkaan, millaisia kuvia itsestäsi internetsivuille asetat. Kuvat ovat netissä muiden ulottuvilla, ja osa kuvista päätyy asiattomille sivuille tai kuvaksi jollekulle, joka käyttää sitä henkilöllisyytensä muuttamiseen keskustelupalstoilla.
 • Laki kieltää toisen ihmisen intiimin elämän kuvaamisen, kuuntelun, perättömien väitteiden esittämisen ja toisen ihmisen kunnian loukkaamisen. Kännykällä kuvaaminen yksityisellä paikalla ei ole sallittua ilman kaikkien paikalla olevien lupaa. Kuvien ja videoiden jakaminen puhelimen tai netin kautta vaatii myös jokaiselta luvan erikseen.
 • Älä lähde tapaamaan nettituttuja ainakaan ilman, että olet kertonut tapaamispaikan ja kellonajan jollekulle. Älä mene tapaamiseen, jos nettituttusi hiemankaan epäilyttää tai pelottaa sinua. Älä edes silloin, vaikka tunne tulisi vasta tavatessanne. Tapaamispaikaksi kannattaa aina sopia julkinen paikka, jossa on muita ihmisiä. Älä mene yksin tapaamaan ihmistä, jonka olet tavannut vain netissä. Ota kaveri mukaan.
 • Internetissä seikkaillessa saattaa päätyä sivuille, jotka ahdistavat ja jäävät painamaan mieltä. Uskalla kertoa asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle.
 • Pornosivustot eivät ole tarkoitettu alle 18-vuotiaille ja sivustoilla yleensä myös kielletään alaikäisiltä niiden käyttö.
 • Kaikki internetissä löytyvä tieto ei ole totta. Tutkittuunkaan tietoon ei kannata luottaa sinisilmäisesti. Hienot tutkimukset saattavat erityisesti seksuaalisuuteen liittyen olla puuta heinää. Muista mediakriittisyys.
 • Jos koet jotain epämiellyttävää, uskalla kertoa siitä.

Linkki:

Nettivihje