Mikä on rikos

Jokaisessa perheessä, kaveripiirissä ja kouluissa on omat pelisäännöt miten saa ja voi toimia. Yhteiskunnan säännöt on kirjattu lakiin. On tärkeää tietää millaiset ovat yhteiskunnan säännöt, jotta osaa toimia oikein.

Rikos on teko tai laiminlyönti, josta on laissa määrätty rangaistus. Rikoslain kanssa voi joutua tekemisiin rikoksentekijänä, rikoksen uhrina tai todistajana.

Lue lisää

Lastensuojelu-ilmoitus

Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä kuka tahansa aikuinen, jolla on huoli nuoresta tai hänen perheestään. Sen voi tehdä myös nuori, joka on huolissaan toisesta nuoresta tai hänen perheensä tilanteesta. Nuori voi myös pyytää jotain aikuista tekemään ilmoituksen puolestaan.

Lue lisää

Mistä saat apua?

Ensisijaisesti ole yhteydessä oman paikkakuntasi sosiaali- ja kriisipäivystykseen tai oman kunnan terveysasemaan. Voit olla yhteydessä asian osalta myös koulu- tai opiskeluterveydenhoitajaan, työterveyshoitajaan, kuraattoriin tai sosiaalityöntekijään. Alla olevasta linkistä näet valtakunnalliset sekä oman alueesi palvelunumerot ja nettiosoitteet.

Lue lisää

Rikosprosessi

Rikosprosessin läpikäyminen on usein uusi ja outo tilanne. Se on helpompaa, kun tiedät mitä on tulossa ja tunnet oikeutesi, sekä tiedät, mistä saat tukea ja apua.

Lue lisää

Milloin on syytä hakea apua?

Hae apua aina, jos koet tai epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi. Rikoksen uhriksi joutuminen voi olla odottamatonta ja järkyttävää tai ei välttämättä tunnu miltään. Riippumatta siitä onko tapahtuma vaikuttanut sinuun tai ei, kerro siitä turvalliselle aikuiselle. Tapahtuneesta kertominen auttaa ehkäisemään mahdollisesti muita rikoksia.

Lue lisää

Lähestymiskielto

Mitä voit tehdä, jos joku uhkaa sinua toistuvasti, eivätkä pyynnöt tai vaatimukset sen lopettamiseksi tehoa. Tilannetta kannattaa pohtia omien vanhempien / huoltajien kanssa ja neuvoa voi kysyä myös poliisilta. Eräs lain sallima mahdollisuus on lähestymiskiellon hakeminen.

Lue lisää