Se oli mun syy, kun olin niin kännissä?

Olen todennut rikosten uhrien kanssa keskustellessa, että uhri etsii usein vikaa itsestään kun jotain ikävää on tapahtunut. Se on toki luonnollinen tunne erityisesti seksuaalirikoksissa, ja juuri sellaisten tapausten kohdalla olen saanut kuulla otsikon sanat valitettavasti enemmän kuin yksi tai kaksi kertaa. Kun järkyttävään tapahtumaan ei löydy järkeä tyydyttävää vastausta ulkopuolelta, kääntyy mieli etsimään syytä itsestä: annoinko vääriä signaaleja? Miksi menin sinne, miksi en huutanut, miksi en taistellut enemmän vastaan?

Jos uhri on ollut teon aikaan päihtynyt, voi olla vielä vaikeampaa päästä itsesyytöksistä eroon. Muistikuvat voivat olla hataria tai olemattomia. Tapahtunut saattaa nousta mieleen vasta paljon myöhemmin. Uhri saattaa osittain oikeuttaa teon sillä, että tekijä oli päihtynyt.

Lieventääkö päihtymystila rikoksen vakavuutta?

Uhrin tai tekijän päihtymystila ei vaikuta rikoksen vakavuuteen tai tuomittavuuteen. Tekijän kohdalla katsotaan, että päihtymystila on itseaiheutettu ja vastuu omista teoistaan on silloinkin täysin itsellä. Uhrin kohdalla taas hänen oikeutensa omiin rajoihin ovat aivan samanlaiset, vaikka olisi katuojaan sammunut. Ja ellei pysty ilmaisemaan tahtoaan, toisella ei ole oikeutta esimerkiksi riisua tai kosketella, saati harrastaa yhdyntää.

Syyllistyin itsekin johonkin…?

Alaikäisen nuoren voi olla erityisen vaikeaa kertoa kokemastaan väkivallasta, jos on vaara, että jää samalla itse kiinni ryyppäämisestä tai vanhemmilleen valehtelusta. Jos tekijä on aikuinen, hän voi käyttää tätä tilannetta hyväkseen, jopa ostaa alkoholin nuorelle hyväksikäyttötarkoituksessa. Liian usein erityisesti päihtyneenä koettu väkivalta jää siis piiloon, yksin kannettavaksi.

Häpeä, syyllisyydentunne ja jatkuvat itsesyytökset ovat valitettavasti normaaleja tunteita väkivallan jälkeen, erityisesti jos uhri jää yksin kokemuksensa kanssa. Ne tunteet kuuluvat kuitenkin vain tekijälle! Ei kannata vaieta, jos on kokenut väkivaltaa tai sillä uhkaamista, tai epäilee läheisensä kokeneen sellaista. Apua on saatavilla sellaisilta tahoilta, joissa ymmärretään mitä merkitsee joutua kokemaan jotain traumaattista. Kokemustaan käsittelemällä ja tapahtunut myöntämällä siitä pääsee paremmin ja nopeammin yli. Ensimmäinen reaktio on usein halu unohtaa, mutta se ei pidemmän päälle toimi.

Tukea ja neuvontaa voi saada esimerkiksi kahdenkeskisestä RIKUchatistamme, joka on auki varmimmin tiistaisin kello 17–19 (iltachat tauolla heinäkuun) sekä ma-pe kello 9-15 aina työntekijän ollessa työpisteellään.

Turvallista loppukesää kaikille!

Terhi Laitala, projektisuunnittelija

Rikosuhripäivystyksen nuorten hanke

 

 

<< Ajankohtaista pääsivulle