Rahat vai henki?

Näitä sanoja saatettiin käyttää vielä 90-luvulla rosvo ja poliisi-leikeissä. Silloin pankkiryöstöt olivat huomattavasti yleisempiä kuin nykyään. Samoin nuorten tekemät omaisuusrikokset vähenivät voimakkaasti 90-luvun lopulla ja ovat pysyneet kyselytutkimuksen mukaan suunnilleen samalla tasolla viime vuosina.

Varkaus on vahingontekojen lisäksi yksi yleisimmistä nuorten kohtaamista rikoksista. Väkivallan käyttöä tai sillä uhkaamista ei onneksi kovin usein koeta varkauksien yhteydessä. Maksamisessa on siirrytty niin yleisesti korttimaksamiseen, että rahan saaliiksi saaminen ei ole enää niin helppoa. Sen sijaan mukana kulkevat arvokkaat älypuhelimet ja tabletit. Näiden lisäksi nuorilta varastetaan esimerkiksi kulkuvälineitä, merkkivaatteita ja aurinkolaseja. Usein tekijänä on toinen nuori tai nuorisojoukko.

Asuntomurtojen määrä kasvoi Suomessa viime vuonna. Yksi tekijäryhmä on rajan takaa tulevat ”ammattirikolliset”, joiden kiinnijäämisriski on pieni, koska he toimivat hit and run-periaatteella. Varastettu omaisuus myydään eteenpäin kotimaassa. Asuntomurtautujat iskevät useimmiten silloin, kun kohde on tyhjillään asukkaista. Tästä voisi päätellä, että ainoa, mitä uhrit menettävät, on maallinen omaisuus, joka voidaan korvata, mutta asia ei ole niin yksinkertainen. Usein murtovarkaat etsivät koruja, ja niillä voi olla täysin korvaamatonta tunnearvoa. Lisäksi koti on ihmisen turvapaikka ja henkilökohtainen tila. Kun tätä tilaa loukataan, turvallisuudentunne on koetuksella. Joku vieras on yllättäen rikkonut kodin koskemattomuuden. Ehkä myös lukot, oven tai ikkunan, mutta myös tunnelman.

Jos joutuu omaisuusrikoksen uhriksi, ei kannata jäädä yksin. Teko ei vaadi fyysisen väkivallan kokemista aiheuttaakseen ärtymyksen ja suuttumuksen lisäksi esimerkiksi ahdistuneisuutta, pelkoa ja avoimia kysymyksiä. Rikosuhripäivystyksen palvelut on suunnattu kaikenlaisten rikosten uhreille, heidän läheisilleen sekä rikosasiassa todistaville. Meidät tavoittaa Irc-gallerian lisäksi mm. ask.fm:stä, Facebookista sekä RIKUchatistä, joka on auki tiistaisin kello 17–19 sekä ma-pe aina työntekijän ollessa työpisteellään.

Käy myös vastaamassa aiheeseen liittyvään kyselyymme 🙂

Turvallista ja aurinkoista kevättä toivottaen RIKU/Terhi

<< Ajankohtaista pääsivulle