Nuorilla huoli koulujen turvallisuudesta – olemmeko kuulolla?

Tiedote 11.10.2013
Julkaisuvapaa heti

 

RIKOSUHRIPÄIVYSTYS

Nuorilla huoli koulujen turvallisuudesta – olemmeko kuulolla?

Rikosuhripäivystyksen (RIKU) chat-palvelu ruuhkautui torstaina 10.10 Oulun Myllytullin ammattikoululla tapahtuneen puukotustilanteen vuoksi. Erityisesti teini-ikäiset pojat hakeutuivat chattiin puhumaan tunteistaan ja ajatuksistaan, kertoo RIKUn kehitysjohtaja Jaana Koivukangas.
– Nuoret olivat järkyttyneitä tapahtuneesta ja keskusteluissa painottuivat koulujen turvallisuusasiat. He pohtivat konkreettisia keinoja turvallisuutensa lisäämiseen, kuten metallinpaljastimia ja vartijoita kouluun. Myös taannoiset kouluampumiset näyttivät palautuneen monen mieleen.
–  Nuorisopalvelut ja lastensuojelun mahdollisuudet auttaa saivat kritiikkiä monelta,

Keskusteluun osallistui myös kiusaamisen kohteeksi joutuneita nuoria. Kiusaamiseen puuttumattomuutta kritisoitiin vahvasti.
– Meille välittyi nuorilta käsitys, että väkivalta ikään kuin kuuluisi nuoren ihmisen elämään normaalina asiana, kertoo RIKUn nuorten hankkeen päällikkö Maatu Arkio.
Joidenkin nuorten tapa selviytyä omista väkivallan kokemuksistaan oli kääntää uhrikokemus rehvastelun aiheeksi. Moni ounasteli myös Oulun tapauksen saavan jatkoa jossain toisessa koulussa.

Rikosuhripäivystys muistuttaa, että niin uhrien, heidän läheistensä kuin rikoksen tekijöidenkin auttaminen on ensiarvoisen tärkeää. Uusien tutkimusten mukaan se on tehokkain tapa torjua rikoksia. Näillä toimilla turvaamme huomista paremmin.  On välttämätöntä, että apu ja tuki ulottuu laajalle. Keskustelua tulee painottaa uhrien kokemuksiin sekä yleiseen asenteeseen väkivallasta ja sen vaikutuksista.
– Meillä nuorten kanssa toimivilla auttajilla on nyt erinomainen tilaisuus osallistua keskusteluun kohtaamalla, kuuntelemalla ja nostamalla esiin vaikeitakin asioita. Tuen keskiössä on oltava myös nuorten vanhemmat. Myös heille tulee tarjota matalan kynnyksen väyliä saada tukea ja osallistua keskusteluun muistuttaa Koivukangas.

RIKUn chat on pääsääntöisesti avoinna arkipäivisin. Syyslomien aikaan nuoria on paljon netissä. Viikoilla 42 ja 43 RIKU tehostaa palvelua klo 11-15 osoitteessa www.riku.fi/nuoret.
Sivuilta löytyy myös paljon tietoa rikoksen uhreille ja todistajille, heidän läheisilleen sekä nuorien kanssa työskenteleville aikuisille. Rikosuhripäivystyksen Oulun palvelupisteeseen voi ottaa yhteyttä arkisin klo 8-16 numeroihin: 040 543 3495 ja 044 786 8894. Muiden palvelupisteiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.riku.fi

Auttava puhelin päivystää numerossa 0203 16116 ma-ti klo 13-21 ja ke-pe klo 17-21.

Lisätietoja:
Jaana Koivukangas 040 5129 335,
Maatu Arkio 040 6744 895

<< Ajankohtaista pääsivulle