Mietteitä ystävyydestä

Tammikuu vaihtui jo helmikuuksi ja ystävänpäivä lähestyy. Jokaisella ihmisellä soisi olevan edes yksi uskottu ihminen elämässään. Ihminen, joka hyväksyy toisen hyvine ja huonoine puolineen ja ominaisuuksineen.

Ystävät saa valita, sanotaan, toisin kuin sukulaiset. Ystäviä ei kuitenkaan ole helppo saada. Miten ”valita”, jos heitä ei ole jonoksi asti? Kenelläkään tuskin on liikaa hyviä ystäviä <3 Ja jos on huonoja kokemuksia ystävyydestä, voi olla vaikea edes yrittää luottaa mahdollisiin uusiin ystäviin.

Ystävyys voi alkaa missä iässä ja tilanteessa tahansa. Jotkut ovat voineet olla kuin paita ja peppu jo päiväkerhosta tai koulusta asti, joku voi löytää sielunkumppanin harrastuksen tai jonkin tietyn mielenkiinnonkohteen kautta.

Mistä tunnistaa, onko ystävyys aitoa?

Joudutko miettimään, miten ystäväsi suhtautuu valintoihisi, esimerkiksi vaate- tai tavaraostoksiisi? Hakemaasi opiskelupaikkaan? Uuteen hiustyyliisi? Pelkäätkö hänen pahoittavan mielensä, jos joudut kieltäytymään jostakin hänen ehdotuksestaan? Joudutko odottamaan hänen päätöstään esimerkiksi jos ehdotat yhteistä tekemistä tiettynä päivänä, koska hän ei vielä tiedä saako hän muuta seuraa? Kilpaileeko hän omilla saavutuksillaan, kun itse olet onnistunut jossain? Tai jos koet mokanneesi, mitätöikö hän tunteesi? Pahimmillaan ihminen, jota on pitänyt ystävänään, on voinut vain esittää sitä hyötyäkseen toisesta.

On tärkeää, että molemmat saavat ystävyydeltä jotain. Kun toisella on vaikeampaa, toinen voi olla kantava voima ja ymmärtää, että itse jää hetkeksi vähemmälle ja toisena aikana toisinpäin. Kukaan ei selviä elämästä ilman kolhuja ja kriisejä, ja niitä kohdatessaan huomaa, kuka jää rinnalle seisomaan ja välittää.

Aitoa ystävyyttä ei voi olla huomaamatta. Jos kohtaa yllättävän surun tai vastoinkäymisen, pienenkin, aidolle ystävälle uskallat laittaa viestiä tai hakeutua hänen seuraansa ilman, että joudut pelkäämään häiritseväsi häntä tai tulevasi torjutuksi. Ehkä hän ei ehdi tai pysty vastaamaan viestiisi heti, mutta pystyt luottamaan, että vastaus on tulossa ja hän välittää. Etkä pelkää hänen aloittavan juoruja yksityisasioistasi tai suuttuessaan piikittävän sinua asialla, jonka tietää olevan sinulle arka.

Hyvä ystävä pitää salaisuudet, mutta…

Ystävän on kuitenkin hyvä tunnistaa milloin tarvitaan ulkopuolista apua. Joskus lupaus olla kertomatta kellekään täytyy purkaa. Ystävä joutuu vaikean päätöksen eteen, jos toinen on vannottanut, ettei kellekään saa kertoa, mutta asian vakavuus edellyttää jollekin aikuiselle avautumista.  Jos toinen kokee esimerkiksi väkivaltaa, seksuaalista ahdistelua tai kiusaamista, parhaankaan ystävän tuki ja empatia eivät aina riitä asian ratkaisemiseen, vaan kannattaa vaikka yhdessä kertoa turvalliselle aikuiselle tilanteesta. On salaisuuksia, jotka ovat pitemmän päälle kohtuuttoman raskaita kantaa ilman aikuisten apua, paitsi uhrin itsensä myös ystävän.

Jos mieltäsi painaa oma tai läheisesi tilanne, ja haluat keskustella siitä anonyymisti, olet tervetullut esimerkiksi RikuChattiin tiistaisin kello 17–19 ja aina arkipäivisin työntekijän ollessa paikalla. Chat-ikkunan löydät sivustomme oikeasta alalaidasta.

Ihanaa ja sydämellistä ystävänpäivää kaikille jo etukäteen, pitäkää hyvää huolta itsestänne ja toisistanne 🙂

Terhi Laitala, projektisuunnittelija

<< Ajankohtaista pääsivulle