Kun oma rakas satuttaa – miten tunnistaa väkivaltainen seurustelusuhde?

Ihastuminen ja rakastuminen ovat voimakkaita tunteita. Rakkaus saa aikaan syvän hyvänolontunteen, erityisesti jos se on molemminpuolista. Rakkaus saa sitoutumaan, ajattelemaan toisenkin parasta, herättää halun miellyttää ja olla toisen odotusten mukainen. Alkuhuumassa toinen voi vaikuttaa maailman täydellisimmältä ja itsestäkin haluaa näyttää vain hyvät puolet.

Rakkaudessa on paljon pelissä, omat tunteet, oma kelpaaminen ja tulevaisuuden ruusunpunaiset haaveet. Seurustelun tunnetilat voivat olla raastavia, ikävän ja kaipauksen tunnetta, epävarmuutta, mustasukkaisuutta. Ensimmäisten seurustelusuhteiden aikana kaikki muu voi jäädä taka-alalle: ystävät, harrastukset ja perhe. Rakkauden kohde ja seuraavan hetken odottaminen kun saa olla toisen kanssa yhdessä täyttää mielen ja ajatukset.

Mustasukkaisuus?

Toinen haluaa olla vain sinun kanssasi, kuinka imartelevaa voikaan olla, että hän kadehtii muita, joiden kanssa vietät aikaasi? Koska mustasukkaisuus menee yli, missä on normaalin raja? Haluaisitko rakkaudesta huolimatta jo viettää aikaa myös ystäviesi kanssa, mutta podet huonoa omaatuntoa jo ennen kuin kysyt asiasta rakkaaltasi? Kysytkö häneltä ”lupaa” olla erossa tiettynä päivänä vai voitko ilmoittaa, että sinä iltana olet sopinut tapaavasi ystäviä, ja asia on toiselle täysin ok?

Eristäminen

Onko suhteesi ajanut ystäväsi kauemmas sinusta? Oletko salakavalasti alkanut ajatella, että tarvitset vain rakastasi? Jos vastasit kyllä, pysähdy hetkeksi miettimään miksi näin on käynyt? Ehkä kyse on ollut vain sinun rakkauden huumastasi, mikä on luonnollista. Vai oletko joutunut valitsemaan rakkaasi tai ystäviesi seuran välillä, ja jos näin on käynyt niin miksi?

Liiallisen mustasukkainen kumppani ei kestä ajatusta, että toisella on elämää suhteen ulkopuolella. Hän voi perusteettomasti epäillä toisella olevan joku muu ihastus tai jopa suhde, jos kaikkea vapaa-aikaa ei vietetä yhdessä tai toinen ei vaikkapa vastaa heti viesteihin ja puheluihin kun ollaan erillään.

Et halua loukata ja satuttaa, rakastathan toista niin paljon. Jos häneen sattuu niin kovasti aina kun olet pois hänen luotaan tai edes uskallat suunnitella jotain ihan omaa menoasi, voit kai luopua niistä…?

Räjähdys

Erimielisyydet ja riitely ovat normaali osa läheisiä ihmissuhteita. Seurustelusuhteessa erilaiset odotukset voivat aiheuttaa ristiriitoja. Riitely ja asioiden selvittäminen keskustelemalla ei välttämättä ole helppoa, mutta se ei saa johtaa toisen alistamiseen. Luovutko omasta tahdostasi ja mielipiteidesi esittämisestä, jotta pääsisit helpommalla rakkaasi kanssa? Tunnetko syyllisyyttä pienimmistäkin asioista, joista toinen antaa ymmärtää sinun toimineen tai sanoneen tai jopa ajatelleen jotenkin väärin ja epäreilusti?

Jos joudut jatkuvasti mukautumaan ja nielemään omat tarpeesi, oikeutesi ja mielipiteesi välttääksesi toisen raivostumisen, suhteenne ei ole hyvällä pohjalla. Räjähdyksen välttäminen vie valtavasti voimia, etkä kuitenkaan voi hänen suuttumisiaan ja loukkaantumisiaan kontrolloida ja estää. Miksi? Koska ne eivät johdu sinusta, vaikka hän kääntääkin kaiken sinun syyksesi.

Miten tunnistaa väkivaltainen seurustelusuhde? Alla nettiturvakodin julkaisusta mukailtu lista kysymyksistä, jotka voit kysyä itseltäsi tai esimerkiksi ystävältäsi:

 • Onko hän mustasukkainen ja syyttääkö hän sinua pettämisestä aiheettomasti?
 • Eikö hän halua, että tapaat kavereitasi?
 • Suuttuuko hän tulisesti pienistä asioista?
 • Jos olet suunnitellut viettää iltaa kavereittesi kanssa, ilmestyykö hän yllättäen ja suostutteleeko hän sinua jäämään kotiin?
 • Onko hän lyönyt sinua tai uhannut lyödä?
 • Haukkuuko hän sinua ja tekeekö hän olosi kurjaksi?
 • Tapahtuuko niin, että hän on ensin tosi kiva sinulle ja sitten, ihan yllättäen ja ilman näkyvää syytä, hän muuttuu ilkeäksi?
 • Yrittääkö hän määräillä sinua ja päättää ketä saat tavata, mitä tehdä ja mitä vaatteita käyttää? Saako hän sinut toimimaan haluamallaan tavalla esimerkiksi vaatimalla ”jos rakastat mua, sä…”?
 • Täytyykö hänen koko ajan tietää, missä sinä olet?
 • Tunnetko itsesi epävarmemmaksi hänen kanssaan? Oletko huolissasi tai peloissasi siitä, mitä voit tehdä tai sanoa?
 • Jos hän loukkaa tai satuttaa sinua, lupaako hän hyvin nopeasti, ettei se tapahdu enää koskaan. Ja löytääkö hän aina jonkun ”hyvän” syyn teolleen – esimerkiksi, että oli niin stressaantunut? Muista, ettei väkivallalle ole koskaan oikeutusta.
 • Painostaako hän sinua seksiin?
 • Muutatko käytöstäsi välttääksesi tappelun?
 • Uhkaako hän tappaa itsensä, jos jätät hänet?

Jos vastaat yhteenkin kysymykseen kyllä, suhteenne ei valitettavasti ole turvallisella pohjalla.

Vastaa myös kyselyymme seurusteluväkivallasta ja jos olet huolissasi omastasi tai ystäväsi seurustelusuhteesta, tule juttelemaan tilanteesta RIKUchattiimme osoitteessa www.riku.fi/nuoret. Chat on auki arkisin kello 9-15 sekä maanantai-iltaisin kello 17-19.

Terhi Laitala, Rikosuhripäivystys

<< Ajankohtaista pääsivulle