Kesän festarit ja rikokset

Kesä on nyt parhaimmillaan ja saamme nauttia kesän tapahtumista ja juhlista. Festareilla kiertely on hauskaa ja mukavaa ajanvietettä. Festareilla pääsee nauttimaan hyvästä musiikista, Suomen kesästä ja kavereiden seurasta.

Joskus festareilla kuitenkin tapahtuu ikäviäkin asioita, nimittäin erilaisia rikoksia. Jos joutuu rikoksen kohteeksi, niin tärkeää on, että kertoo asiasta jollekin, saa tarvittavaa apua ja tekee asiasta rikosilmoituksen. Rikosilmoituksen teon jälkeen poliisi alkaa tutkia tapausta. Rikosten uhrit, heidän läheiset ja rikosasian todistajat saavat apua ja neuvoa Rikosuhripäivystyksestä. Kun rikos tapahtuu festareilla, niin se yllättää uhrin. Rikos voi säikäyttää ja erilaiset kysymykset voivat vallata mielen: Mitä nyt teen? Minne menen? Kenelle kerron? Mistä saan apua?

 

Voinko ennaltaehkäistä rikoksia mitenkään?

Rikoksen uhriksi joutuminen tapahtuu yleensä yllättäen, eikä sitä voi ennaltaehkäistä. Rikoksen uhriksi joutuminen ei ole koskaan uhrin vika, sillä vastuu on aina tekijällä. Pienillä asioilla voi kuitenkin pienentää riskiä ja minimoida mahdollisia haittoja. Festareilla on hyvä pysytellä oman kaveriporukan mukana. Uusia kavereitakin voi löytyä, mutta kannattaa olla hieman varuillaan uusien tuttavien suhteen. Kannattaa tallentaa puhelimeen oman pankin maksukorttien sulkunumero, siltä varalta, että maksukortti katoaa. On hyvä miettiä, että tarvitseeko festareille mukaan koko lompakon? Vaihtoehtona on ottaa mukaan vain tarvittavat kortit / käteistä. Jos lompakko häviää, niin pahimmassa tapauksessa menettää kymmeniä eri kortteja, jotka täytyy mahdollisesti alkaa hankkimaan uudelleen. Tärkeää on muistaa säilyttää maksukortit ja koodit eri paikoissa. Kannattaa myös ottaa itselle ylös muun muassa puhelimen IMEI- koodi, joka löytyy puhelimen pakkauksesta, akun alta ja näppäilemällä *#06# puhelimeen. Myös muut sarjanumerot kannattaa ottaa ylös esimerkiksi tietokoneesta tai polkupyörästä. Jos jokin näistä katoaa, niin ne löytyvät helpommin koodien ja numeroiden avulla.

Miten toimin, jos joudun pahoinpitelyn tai seksuaalirikoksen uhriksi?

Pahoinpitelyt ja seksuaalirikokset ovat vakavia ja todella ikäviä rikoksia. Jos joudut tällaisen vakavan rikoksen uhriksi, niin yritä saada apua paikalle välittömästi esimerkiksi huutaen ja kiljuen. Äkillisen rikoksen tapahtuessa myös shokkireaktio on yleinen, jolloin puolustautuminen ja avun huuto eivät välttämättä onnistu. Mene tapahtuman jälkeen jonnekin turvalliseen paikkaan ja soita hätäkeskukseen 112. Tärkeintä on, että pääset turvaan ja saat kerrottua asiasta jollekin. Festareilla on yleensä ensiapupisteitä, joista voit mennä hakemaan apua. Jos et löydä järjestyksenvalvojaa tai muuta henkilökuntaa, niin voit pyytää apua keneltä tahansa. Poliisit olisi hyvä saada paikalle, jolloin he voivat samalla kirjata rikosilmoituksen ja mahdollisesti ottaa tekijän kiinni heti paikan päältä. Pahoinpitely- ja seksuaalirikosten uhrien tulisi käydä myös lääkärissä mahdollisimman pian. Seksuaalirikosten uhrien kannattaa käydä lääkärissä ennen suihkussa käymistä ja vaatteiden vaihtoa. Ammattilaisen kanssa keskustelu voi auttaa tapahtumista selviytymisessä. Älä jää asian kanssa yksin. Muista, että sinä et ole syyllinen tapahtumaan. Tekijä on syyllinen ja vastuussa tapahtuneesta.

Miten toimin, jos omaisuuttani varastetaan?

Festareilla voi tapahtua esimerkiksi myös näpistyksiä, varkauksia ja vahingontekoja. Omaisuusrikokset ovat ikäviä ja pilaavat festaritunnelmaa. Jos sinulta varastetaan esimerkiksi lompakko, niin kannattaa välittömästi sulkea maksukortit pankin sulkupalvelussa. Sulkupalvelun puhelinnumero riippuu sinun pankistasi. Muista myös, että erilaisissa etukorteissa voi olla myös pankki- tai luottokorttiominaisuuksia, jolloin nämäkin kortit pitää mitätöidä. Mikäli vahinko kerkeää tapahtua ja huomaat maksukortillasi tapahtumia, joita et itse ole tehnyt, voit tehdä pankillesi oikaisupyynnön. Pankkisi asiakaspalvelusta saat ohjeita tuon oikaisupyynnön tekemiseen.  Jos ajokorttisi, henkilökorttisi tai passisi varastetaan lompakon mukana, niin harkitse myös omaa luottokieltoa. Käytännössä tämä itse asetettu luottokielto estää monessa tapauksessa henkilökorttiesi väärinkäyttöä. Lisätietoja omasta luottokiellosta saat osoitteesta www.omatieto.fi. Varastetusta henkilökortista pitäisi ilmoittaa erikseen poliisille. Tällöin poliisi voi pyynnöstä peruuttaa kortin ja sulkea siinä olevan kansalaisvarmenteen. Kun kiireisimmät asiat on hoidettu, niin kannattaa tehdä asiasta rikosilmoitus. Omaisuusrikoksista voit tehdä rikosilmoituksen myös netissä www.poliisi.fi. Rikosilmoituksen teon jälkeen on hyvä olla yhteydessä omaan vakuutusyhtiöön.

Miten toimin, jos näen rikoksen tapahtuvan?

Jos näet rikoksen, niin on tärkeää kertoa siitä jollekin. Lievissä tapauksissa voit ilmoittaa asiasta esimerkiksi festareiden järjestyksenvalvojalle. Jos näet rikoksen tekijän, niin pyri painamaan mieleesi mahdollisimman tarkat tuntomerkit hänestä. Voit vaikka kirjoittaa tuntomerkit ylös, etteivät ne pääse unohtumaan. Voit soittaa hätäkeskukseen 112, jos tilanne on uhkaava ja vaatii välitöntä puuttumista. Myös tapahtuman todistaja voi tehdä rikoksesta rikosilmoituksen poliisille. Jos näet väkivaltaa, ryöstön tai esimerkiksi epäilet rattijuopumusta, niin soita välittömästi hätäkeskukseen. Kuuntele tarkkaan hätäkeskuksen ohjeet ja auta uhria parhaasi mukaan. Kun poliisit saapuvat paikalle, niin kerro heille kaikki, mitä tilanteesta tiedät. Jos asia etenee rikosprosessiksi, niin toimit asian todistajana. Kuka tahansa voi joutua rikoksen todistajaksi osuessaan jonkin rikoksen silminnäkijäksi. Rikosasiassa todistaminen on meidän kansalaisvelvollisuus. Todistajan havainnoilla voi olla ratkaiseva merkitys rikosasian selvittämisessä ja rikoksen tekijä voidaan saattaa vastuuseen teostaan, mikä puolestaan voi ennaltaehkäistä rikoksia jatkossa.

Jos sinulla herää jotain kysyttävää rikoksiin liittyen, niin tule keskustelemaan RIKUchattiin!

Chat palvelee koko kesän! Chat on auki arkisin 9-15 työntekijän ollessa työpisteellään ja tiistai-iltaisin 17-19. HUOM 1.8.2016 alkaen tiistai-illan chat siirtyy maanantai-iltaan.

www.riku.fi

www.riku.fi/nuoret

Kirjoittanut: Jenni Kreivi / Rikosuhripäivystys

RIKUchat

<< Ajankohtaista pääsivulle