”ei mulla oikeen ole ketään kenen kanssa puhua tommosesta aiheesta…”

Rikosuhripäivystyksen nuorten hankkeen seurusteluväkivaltaan liittyvän teemaviikon tuloksia

www.riku.fi/nuoret, Facebook, IRC-Galleria

Seurustelusuhteessa poika- tai tyttöystävän osoittama raju mustasukkaisuus, rajoittaminen ja jatkuva perään soittaminen voivat aluksi tuntua rakkaudenosoituksilta ja merkkinä suhteen tärkeydestä ja erityisyydestä. Ystävien näkemisen ja muun elämän rajoittaminen, puhelimen tarkkailu, jatkuva pilkkaaminen tai läpsiminen etenee kuitenkin valitettavan usein yhä satuttavampiin sanoihin, lyönteihin tai muihin väkivaltaisiin tekoihin. Henkilökohtaisten rajojen ylittäminen voi edetä lähes huomaamatta, kunnes tulee tilanne, missä uhkaaminen tai väkivalta pelottaa ja sattuu.

Seurusteluväkivalta teemaviikon verkkoblogi ja -kysely aiheesta sekä teemachat johtivat ennätykselliseen kävijämäärään RIKUn ”Rikuliinan” työntekijäprofiilissa. Viikon aikana profiilissa vieraili 3 174 nuorta. Myös yhteydenotot RIKUn nuorten nettisivujen kautta lisääntyivät teemaviikon aikana.

Ryhmächat

Ryhmächatissä aiheet liittyivät seurusteluväkivallan lisäksi yleisesti seurusteluun.

”Juu, joskus oli semmonen tyttöystävä joka tykkäs ruveta rempoon ja repiin jos ei saanu tahtoonsa läpi…selvinpäin nuo raivopuuskat aina tapahtu” (Nuori, teemachat, IRC- Galleria)

 ”Voisin heittää sellasen kommentin ilmoille et vaikka nyrkit ei heiluis ja lautaset lenteliskään niin semmonen pitkäaikanen piikittely ja henkinen kiusaaminen on kans parisuhteessa tosi raskasta vaikkei päällepäin näkyiskään…” (Nuori, teemachat, IRC- Galleria)

 ”Hyvään parisuhteeseen mun mielestä kuuluu yhteisten pelisääntöjen, avointen keskustelujen ja toisen arvostamisen lisäksi omalle kohdalle haasteeksi osoittautunut ns. ”oma aika” jota tuntuu olevan niin kovin vähän, pitäis muistaa että molemmilla on omia ystäviä joita ei tulis hylätä. Myöskin ihan yksinään olis hyvä välillä viettää aikaa, rentoutua ja pysähtyä pohdiskelemaan” (Nuori, teemachat, IRC- Galleria)

 ”ei mulla tässä kai paljoa mitään kommenttia tai kokemusta ole. yhdessäkään hyvässä suhteessa ei ole paikkaa väkivallalle.” (Nuori, teemachat, IRC- Galleria)

 Verkkokysely seurusteluväkivallasta

Verkkokyselyyn vastasi IRC-Gallerian kautta 1 045 nuorta ja RIKUn nuorten nettisivujen ja facebookin kautta kyselyyn saatiin 96 vastausta. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 142 henkilöä, joista yli 70 prosenttia kuului ikäryhmään 15-22-vuotiaat. Kyselyyn vastanneista 73 prosenttia oli tyttöjä.

Verkkokyselyn jälkeisessä IRC-Gallerian kommentointiosiossa käytiin myös vilkas keskustelu, missä nuoret keskustelivat seurusteluväkivallasta ja kertoivat omakohtaisista kokemuksista. Avoin keskustelu sisälsi kommentteja, joissa joko empaattisesti tuettiin ja ohjeistettiin väkivaltaa kokeneita tai vaihtoehtoisesti provosoitiin keskustelua ja kommentoitiin ilkeästi.

”…Jos teillä on paha olla suhteessa, lähtekää! uskokaa mua se satuttaa vähemmän kuin se että et saa olla oma itsesi, päättää tekemisistä, tavata ystäviäsi tai pelätä sanojasi.” (Nuori, IRC- Galleria)

”Olkaa varovaisia. Itse luotan siihen, että jos kerran satuttaa, niin varmasti myös toisenkin kerran. Lähtekää surutta, olkaa varovaisia.” (Nuori, IRC- Galleria)

 ”Väkivalta ei ratkaise MITÄÄN, paitsi parisuhdeongelmat” (Nuori, IRC- Galleria)

”voi ei elämä on kohdellu sua kaltoin, saat säälini. Olethan säälittävä. Öitä.” (Nuori, IRC- Galleria)

”Samaa paskaa eri kirjoittajalta…” ”Kuole syöpään” (Nuori, IRC- Galleria)

Kyselyyn vastanneista nuorista noin puolet kertoi kokeneensa henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa seurustelusuhteissa. Vastausten mukaan väkivallan tekijä oli iältään useimmiten samanikäinen tai lähes samanikäinen kuin uhri itse. Seurustelusuhteissaan väkivaltaa kokeneiden nuorten kohdalla päihteet liittyivät väkivaltakokemuksiin noin 40 prosentissa vastauksista.

Nuoret eivät välttämättä miellä väkivaltaa väkivallaksi 

Tutkimusten mukaan nuoret eivät välttämättä tunnista tai miellä heihin kohdistuvaa väkivaltaa väkivallaksi. Esimerkiksi ne tilanteet, missä väkivalta on lievää tai ei aiheuta uhkaa eikä pelkoa, jäävät helposti tunnistamatta väkivallaksi. Tapahtumista ei kerrota kenellekään vaan niistä vaietaan häpeällisinä.

Ihmisillä on luontainen halu löytää järkevä selitys elämässä tapahtuville asioille. Läheisen ihmisen halua satuttaa ja tuottaa kipua on vaikea ymmärtää ja vielä vaikeampi selittää. Tämän vuoksi on tavallista, että väkivallan uhri häpeää tilannettaan ja alkaa etsiä syitä ja vikoja itsestään, omasta toiminnastaan ja käyttäytymisestään. Vastuu uhkaamisesta ja väkivallasta on kuitenkin aina henkilöllä, joka uhkaa ja satuttaa.

Verkkokyselyssä yleisimmät henkisen väkivallan muodot olivat uhkaileminen, kiristäminen ja jatkuva haukkuminen.

”Ex sai jatkuvasti ihan hämyjä raivareita, piti mykkäkoulua, aliarvioi, oli välinpitämätön, uhkaili perättömillä itsemurhauhkauksilla, pari kertaa heitteli tavaroita ja asioita D: outo jäbä” (Nuori, IRC- Galleria)

”Eräs seurustelusuhteistani piti sisällään sekä harrastukseni että sen kohteiden haukkumista, epäilyä, aiheetonta mustasukkaisuutta tavaroiden heittelyä, tietokoneeni luvatonta tutkimusta, menemisteni rajoittamista ja vähättelyä sekä ties mitä kaikkea mistä en ollut edes tietoinen…” (Nuori, IRC- Galleria)

”…oli henkistä väkivaltaa, aina kun tuli riitoja niin ikää ei mikään ollu sen vika vaan se aina syytti mua, muiden eessä se esitti todella hyvää ihmistä ja mulle se oli täys hirviö…” (Nuori, IRC- Galleria)

 ”…5 vuotta olin suhteessa jossa oli henkistä väkivaltaa. Jatkuvaa alistamista, uhkailua, en saanut tavata ystäviäni ja muuta sellaista. Fyysistä väkivaltaa ei koskaan ollut, mutta kun monta vuotta kesti henkistä väkivaltaa ja kaikki väittivät että exäni on unelmakumppanini, joskus sairaasti toivoin että hän olisi edes lyönyt, jotta ihmiset olisivat uskoneet että ei hän ole niin ihana mitä antaa ymmärtää…” (Nuori, IRC- Galleria)

 Fyysinen ja seksuaalinen väkivalta seurustelusuhteissa

Vastauksien mukaan on ilmeistä, että jos seurustelusuhteessa ilmenee väkivaltaa, niin on todennäköistä, että sitä ilmenee kaikissa sen muodoissa. Fyysisen väkivallan muodoista yleisimpiä olivat töniminen, ravistelu ja läpsiminen. Raakaa väkivaltaa, kuten esineellä lyömistä tai potkimista oli kokenut jopa 171 nuorta.

”…minua itseäni on nuorempana mm. painostettu seksiin, uhkailtu ja pahoinpidelty henkisesti ja fyysisesti. parille ystävälle on käynyt huonommin. (Nuori, IRC- Galleria)

Vastauksien mukaan suurin osa nuorista (788) ei ollut kokenut painostamista eikä pakottamista seksuaalisiin tekoihin seurustelusuhteessa.

”oon 16 ja oon seurustellu monta kertaa, mut kukaan ei oo koskaa lyöny,  hakannu, pakottanu, rajottanu, eli mun suhteis ei oo ollu minkään näköstä väkivaltaa…” (Nuori, IRC- Galleria)

Yleisimmät seksuaalisen väkivallan muodot olivat vastauksien mukaan painostaminen tai pakottaminen yhdyntään, suuseksiin ja suutelemiseen.

”… raiskas mut sen kaverinsa kanssa, heitti mut välillä ulos kämpästä ja se on aiheuttanu muullakin tavalla murhetta. pääsin siitä suhteesta pois kun poliisit tuli hakemaan sen meidän kämpästä. se oli tehny tosi kauheita asioita joista en ollu ite tietonen ja nykyää se istuu vankilassa….”  (Nuori, IRC- Galleria)

Nuoret antoivat sekä positiivista, että kriittistä palautetta kyselystä ja annetuista vastausvaihtoehdoista.       

”Kyselynne on tärkeä ja ajankohtainen. Moni ikäisistäni tai nuoremmista nuorista aikuisista harvemmin myöntää, että on joutunut kokemaan jonkinlaista väkivaltaa parisuhteessaan. Itselläni henkinen väkivalta tapahtui lähinnä, kun olimme molemmat päihtyneitä.” (Nuori, RIKU)

”minua on kuristettu, mutta se puuttuu vaihtoehdoista” (Nuori, RIKU)

”Veitset ja muut aseet puuttui kyselystä. Mua on uhattu veitsellä ja (tod.näk. olemattomalla) aseella…” (Nuori, RIKU)

”vois ehkä vähän parannella noita vastauksia kysymyksiin…” (Nuori, IRC-Galleria)

Lisäksi keskusteluun nostettiin myös tärkeä huomio väkivallan tekijän mahdollisista aiemmista uhrikokemuksista.

”Entä se osapuoli joka kohtelee henkisesti/fyysisesti väkivalloin toista osapuolta? Mutta eikö sitten tämä henkilö ole ihan yhtälailla uhri jollekkin tekijälle joka saa hänet toimimaan mahdollisesti haitallisesti molemmille. Monissa tapauksissa ns.”ilmiselvä uhri” pyritään pelastamaan, ja vaikkapa kiusaajaa torutaan ja soimataan että kun sitä ollaan paha ihminen. Mistä kyseinen käytös sitten pulppuaa? Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen.”

Nuorten kokemukset fyysisestä ja seksuaalisesta väkivallasta seurustelusuhteessa kertaluontoisia  

Vastauksien perusteella nuorten seurustelusuhteissa koetaan henkistä väkivaltaa huomattavasti useammin kuin fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Fyysistä tai seksuaalista väkivalta kokeneista nuorista yli puolet vastasi kokeneensa sitä ainoastaan kerran tai harvoin.

Henkisen_väkivallan_tiheys

Fys_seks_väkivallan_tiheys

Aiempien tutkimustuloksien mukaan nuoret kertovat seurusteluväkivallasta joko omalle ystävälle tai vaihtoehtoisesti siitä vaietaan kokonaan. Verkkokyselyn tulokset olivat yhtenäisiä aiempien tulosten kanssa. Ystävälle kerrotaan oman seurustelusuhteen ongelmista, haetaan apua, tukea ja neuvoja tilanteeseen. Tämän vuoksi on tärkeää, että nuorille jaetaan tietoa ja toimintaohjeita siitä, miten väkivaltaa kokenutta ystävää tuetaan ja mistä saa tietoa auttavista tahoista.

Seurusteluväkivalta_kenelle_kerrotaan

Seurusteluväkivaltaa kokevat yhtälailla sekä tytöt että pojat. Tyttöihin kohdistuva väkivalta näyttää usein tilastojen valossa yleisemmältä verrattuna poikiin, mutta tulokset ovat osin ristiriitaisia. Pojat, usein fyysisesti vahvempina häpeävät tilannetta, missä ovat joutuneet oman kumppaninsa pahoinpitelemäksi. Häpeä hiljentää eikä seurustelukumppanin väkivaltaisesta käyttäytymisestä puhuta.

Jokainen väkivallan kohteeksi joutuva nuori reagoi tapahtuneeseen omalla tavallaan. Osa nuorista kokee itsensä turraksi, toiset oireilevat lievästi ja toiset voimakkaasti. Seurusteluväkivallan kohteeksi joutuneilla nuorilla on todettu yleisinä oireina masennusta, hermostuneisuutta, paniikkikohtauksia, nukkumisvaikeuksia ja jopa itsetuhoisia ajatuksia tai itsetuhoista käyttäytymistä (esim. viiltely, runsas päihteiden käyttö jne.).

”…sen seurauksena mulla on kauhee masennus, itseinhoa, tullu paniikkikohtauksia enkä tiiä pystynkö olemaan edes parisuhteessa sen takia. toivon vaan että joku päivä olo helpottaa ja onhan se helpottanukin vähäsen. päivä kerrallaan…” (Nuori, IRC- Galleria)

Osalle nuorista tuntuu olevan epäselvää omien rajojen asettaminen seurustelusuhteessa ja erityisesti omaan seksuaalisuuteen liittyvien rajojen mieltämisessä.

”tässä mulla on ollut ihan sama, oon totta tosiaan itekki luullut että se kuuluu asiaan…” (Nuori, IRC- Galleria)

Tietoa, taitoa ja tukea

Rikosuhripäivystyksen nuorten hankkeen verkkotyön ja seurusteluväkivalta teemaviikon kokemuksien perusteella voidaan todeta, että nuorille tulee tarjota lisää tietoa siitä, mitä ja mitkä asiat kuuluvat hyvään ja tasapainoiseen parisuhteeseen. Lisäksi nuorten tulee tietää mistä voi saada apua, jos itse tai ystävä on kokenut väkivaltaa.

Rikosuhripäivystyksen nuorten hankkeen tavoitteena on edistää nuorten rikosuhrien asemaa ja helpottaa avun saamista. Nuorten nettisivuilla löytyy omat osiot ”Miten auttaa ystävää” ja ”Mistä apua ystävälle”.

Nina Vaaranen-Valkonen, projektisuunnittelija

 

<< Ajankohtaista pääsivulle