Alaikäisen seksuaalinen hyväksikäyttö voi tapahtua myös virtuaalisesti

On hienoa, että nykyaikana internet ja sosiaalinen media mahdollistavat ajatusten ja kokemusten vaihdon sekä ystävystymisen uusien ihmisten kanssa välimatkoista tai taustoista riippumatta. Toisaalta nettisivustot mahdollistavat myös epäasiallisen kommentoinnin, ehdottelun ja häirinnän nimettömänä tai nimimerkin suojista. On huolestuttavaa, että osa nuorista mieltää netissä huorittelun ja muun seksuaalisen kommentoinnin tai ehdottelun olevan arkipäivää, ihan normaalia.

Missä menee rikoksen raja?

Jo toisen halventaminen esimerkiksi haukkumalla voi täyttää kunnianloukkauksen kriteerit. Perättömän tiedon tai toisen ihmisen yksityisasian levittäminen muiden nähtäville on rikos. Alaikäiseen kohdistuvan seksuaalirikoksen toteutuminen netissä tapahtuu jo silloin, jos käy seksuaalissävytteistä keskustelua alle 16-vuotiaan kanssa.

Alaikäisen houkuttelu tai pyrkimys seksuaaliseen hyväksikäyttöön on rangaistava teko. Houkuttelu voi tapahtua ensin naamioituna normaaliin tutustumiseen ja ystävyyteen. Tekijän saavutettua alaikäisen luottamuksen voi uhri kokea tekijän itselleen tärkeäksi tietämättä toisen todellista ikää tai henkilöllisyyttä. Tekijä voi saada alaikäisen lähettämään itsestään paljastavia kuvia, riisumaan web-kameran edessä tai muuten avautumaan intiimiasioistaan, jolloin valtasuhde aikuisen tekijän ja alaikäisen uhrin välillä kasvaa entisestään. Tekijä voi kiristää uhria hallussaan olevilla kuvilla, videoilla tai henkilökohtaisilla asioilla, jos tämä haluaa lopettaa yhteydenpidon.

Alaikäistä voidaan houkutella ja koukuttaa hyväksikäyttösuhteeseen tarjoamalla vastineeksi rahaa, vaatteita tai vaikkapa uutta puhelinta. Erityisesti tällaisessa tilanteessa lapsi tai nuori voi kokea olevansa itse yhtä syyllinen tilanteeseen kuin tekijäkin. Laki kuitenkin suojaa alle 18-vuotiaita ja asettaa vastuun teosta sille, joka edes yrittää päästä seksuaaliseen kanssakäymiseen alaikäisen kanssa jotain maksua vastaan. Seksin ostaminen on Suomessa muutoin sallittua, mutta ei alle 18-vuotiaalta eikä ihmiskaupan uhrilta.

Myös seksuaalisen materiaalin näyttäminen lapselle on laissa kielletty. Tällaista voi olla esimerkiksi pornon tai alastonkuvien lähettäminen.

Ilmoita rohkeasti eteenpäin

Alaikäisten hyväksikäyttäjillä tai sitä yrittävillä saattaa olla monia uhreja, ja eteenpäin ilmoittamisella suojelet myös muita lapsia ja nuoria.

Muista, että jos olet alaikäinen, et itse ole tehnyt mitään väärää, vaikka olisitkin omalta osaltasi osallistunut esimerkiksi seksuaalissävytteiseen viestien vaihtoon aikuisen kanssa. Alaikäisistä kiinnostunut aikuinen voi osata taitavasti esiintyä toisena lapsena/nuorena ja on voinut toimia näin jo kauan. Siksi ei kannata syyttää itseään, jos huomaa tulleensa huijatuksi. Lailla pyritään suojaamaan alaikäisiä seksuaaliselta hyväksikäytöltä ja kaltoinkohtelulta. Siksi vastuu on tekijän.

Jos haluat tukea ja neuvoja kokemaasi tai jonkun läheisesi tilanteeseen, tule rohkeasti RIKUchattiimme osoitteessa www.riku.fi/nuoret. Chat on varmimmin auki tiistaisin kello 17–19, mutta myös arkipäivisin noin kello 9-15 aina työntekijän ollessa työpisteellään.

Turvallista lopputalvea toivottaen Terhi Laitala, projektisuunnittelija

Rikosuhripäivystyksen nuorten hanke

<< Ajankohtaista pääsivulle